Boek
Nederlands

Vampiersleerling

Darren Shan (auteur)

Vampiersleerling

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Een assistent-vampier trekt met zijn meester de wereld rond en sluit vriendschap met een dorpsjongen.
Onderwerp
Vampiers
Extra onderwerp
GRV, Griezelliteratuur, Griezel
Titel
Vampiersleerling
Auteur
Darren Shan
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The vampire's assistant
Uitgever
Amsterdam: Piramide, 2001
205 p.
ISBN
90-245-3794-0

Besprekingen

Darren Shan is een halfvampier die nog veel moet leren. Om in leven te blijven moet hij mensenbloed drinken, maar dat weigert hij. Darren voelt zich eenzaam en sluit zich aan bij een freakshow. Daar leert hij de slangenjongen Evra kennen, die hem in contact brengt met enkele eigenaardige circusfiguren: de wolfman, die heel gevaarlijk is, en de kleine wezens, een soort gedrochten voor wie Evra en Darren elke dag een eetmaal moeten vangen. De jongens sluiten vriendschap met Sam, een gewone jongen die zich sterk tot het circusleven aangetrokken voelt. Op een van hun tochtjes komen ze Veggie Willy tegen, een ecosoldaat, die ten strijde trekt tegen alles wat een gevaar vormt voor mens en dier. Veggie Willy vindt de praktijken van het circus verdacht en gaat op een nacht Wolfman bevrijden. Wolfman krijgt meteen Sam te pakken, en de pogingen van Darren om Sam te redden zijn tevergeefs. Het enige wat Darren nog kan doen is Sams geest redden... door zijn bloed te drinken.

Dit verhaal zi…Lees verder
Darren, een gewone schooljongen, is in het voorafgaande "De grote freakshow"* door meneer Crepsley veranderd in een halfvampier. Langzaam aan moet hij als assistent-vampier de kneepjes van het vak leren; vooral het drinken van bloed staat hem tegen. Omdat Darren zich eenzaam voelt, sluiten ze zich aan bij de grote freakshow, waar hij vriendschap sluit met de slangenjongen en met de dorpsjongen Sam. Door interventie van een milieu-acitvist wordt de Wolfman van de freakshow losgelaten, wat leidt tot veel geweld en wat Sam het leven kost. Uiteindelijk drinkt Darren Sams bloed en verkrijgt zo een deeltje "Sam". Ondanks de bovennatuurlijke gebeurtenissen zullen lezers zich kunnen identificeren met Darren omdat vriendschap, verdriet, eenzaamheid, angst en verraad een grote rol spelen. Omdat Darren de ik-figuur is, raakt de lezer sterk bij hem betrokken. Geschikt voor lezers die over stalen zenuwen beschikken en van vampiers en en bloedstollende verhalen houden. Er volgen meer delen. Donker …Lees verder

Over Darren Shan

Darren Shan (pseudoniem van Darren O'Shaughnessey; Londen, 2 juli 1972) is een Iers schrijver. Hij is het meest bekend van de twee series De wereld van Darren Shan en De Demonata, waarvan alle geplande delen ondertussen zijn verschenen. Shan schrijft ook onder het pseudoniem D.B. Shan en Darren Dash.

Biografie

Darren O'Shaughnessy werd geboren in het St Thomas' Hospital, London. Op zijn zesde verhuisde hij met zijn ouders en jongere broer naar Ierland, waar hij nadien is blijven wonen. Hij studeerde aan het Copsewood College, Pallaskenry. Daarna keerde hij terug naar Londen om sociologie en Engels te gaan studeren aan de Roehampton University.

Shan kocht op zijn 14e zijn eerste typemachine en schreef een groot aantal korte verhalen, scripten en een paar nooit voltooide boeken. Op zijn 15e had hij zijn eerste succes als schrijver toen hij een wedstrijd won voor het schrijven van een script voor R.T.É…Lees verder op Wikipedia