Boek
Nederlands

De grote freakshow

Darren Shan (auteur)

De grote freakshow

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Als twee vrienden een rondreizende freakshow bezoeken, komen ze in contact met een reusachtige spin en zijn eigenaar, een vampier. Vanaf ca. 12 jaar.
Onderwerp
Vampiers
Extra onderwerp
GRV, Griezelliteratuur, Griezel
Titel
De grote freakshow
Auteur
Darren Shan
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Cirque du freak
Uitgever
Amsterdam: Piramide, 2001
222 p.
ISBN
90-245-3784-3

Besprekingen

In de inleiding maakt de auteur je nieuwsgierig naar wat hij ooit meemaakte. In verslagvorm start het eigenlijke verhaal. Als het Cirque du Freak (ook de originele titel) naar hun woonplaats komt, willen Darren Shan en Steve, twee pubers, absoluut de voorstelling bijwonen. Heel wat gevaarlijke monsters passeren de revue, maar de jongens zijn, ieder op hun eigen manier, ondersteboven van de spookachtige Mr.Crepsley, die een grote tarantulaspin telepathisch stuurt. Steve herkent de man van een foto uit een oud boek, hij weet zijn echte naam en ook dat hij een vampier is. Hij vraagt Mr. Crepsley of hij zijn assistent mag worden en als dat geweigerd wordt, omwille van zijn slechte bloed, dreigt Steve dat hij hem bij de politie zal verklikken. Darren heeft het gesprek afgeluisterd, maar bij hem leidt de obsessie tot het stelen van de spinnenkooi. In het geniep richt hij de tarantula af en met zijn gedachten leert hij haar te beïnvloeden. Bij een bezoek van Steve loopt het mis en de spin …Lees verder
Darren Shan en zijn vriend Steve zien kans om kaartjes voor een freakshow te bemachtigen Het optreden van de freaks, mensen met misvormde ledematen zoals een vrouw met een baard, een wolfman en een slangenjongen, vindt plaats in een oud, spookachtig ongebruikt theater omdat de show vanwege de onmenselijke behandeling van de "artiesten" eigenlijk verboden is. Het hoogtepunt is het verschijnen van een giftige tarantula die door z'n eigenaar met een fluit gestuurd kan worden. Dit is het begin van een griezelig avontuur dat bloedstollend eindigt. Het verhaal in korte hoofdstukken wordt door de hoofdpersoon in de ik-vorm beschreven en dat maakt alles nog levensechter. Geschikt voor lezers die over stalen zenuwen beschikken en van vampiers en spinnen houden. Er volgen nog meer delen. Paars omslag met de afbeelding van een spin; kleine druk. Vanaf ca. 12 jaar.

Over Darren Shan

Darren Shan (pseudoniem van Darren O'Shaughnessey; Londen, 2 juli 1972) is een Iers schrijver. Hij is het meest bekend van de twee series De wereld van Darren Shan en De Demonata, waarvan alle geplande delen ondertussen zijn verschenen. Shan schrijft ook onder het pseudoniem D.B. Shan en Darren Dash.

Biografie

Darren O'Shaughnessy werd geboren in het St Thomas' Hospital, London. Op zijn zesde verhuisde hij met zijn ouders en jongere broer naar Ierland, waar hij nadien is blijven wonen. Hij studeerde aan het Copsewood College, Pallaskenry. Daarna keerde hij terug naar Londen om sociologie en Engels te gaan studeren aan de Roehampton University.

Shan kocht op zijn 14e zijn eerste typemachine en schreef een groot aantal korte verhalen, scripten en een paar nooit voltooide boeken. Op zijn 15e had hij zijn eerste succes als schrijver toen hij een wedstrijd won voor het schrijven van een script voor R.T.É…Lees verder op Wikipedia