Boek
Nederlands

De geboorte van een moordenaar

Darren Shan (auteur)
+1
De geboorte van een moordenaar
×
De geboorte van een moordenaar De geboorte van een moordenaar

De geboorte van een moordenaar

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
De twaalfjarige Larten Crepsley ontvlucht de fabriek en verstopt zich in het kerkhof. Daar leert hij de vampier Seba Nile kennen. Larten wordt zijn leerling en leert alles over de wereld ’s nachts.
Onderwerp
Vampiers
Titel
De geboorte van een moordenaar
Auteur
Darren Shan
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Birth of a killer
Editie
1
Uitgever
Utrecht: De Fontein, 2011
239 p.
ISBN
9789026128608 (hardback)

Besprekingen

Vur en zijn neef Larten zijn de beste vrienden. Wanneer Vur vermoord wordt door de tirannieke opzichter van de zijdefabriek waar ze werken, neemt Larten wraak. Wetend dat hij deze daad met zijn leven zal moeten bekopen als ze hem te pakken krijgen, slaat hij op de vlucht. Hij verbergt zich in een crypte op het kerkhof, die ook door vampier Seba Nile als schuilplaats was uitgekozen. Het wezen van de nacht doet Larten beseffen hoe eenzaam zijn leven als voortvluchtige zou zijn en hij biedt hem een uitweg uit deze hopeloze situatie. Als Larten zijn assistent zou worden, zou hij opgenomen worden in de clan der vampiers en zou hij opnieuw ergens thuishoren. De radeloze jongen grijpt deze kans met beide handen.
Shan is een meester in het creëren van suspense. Al vanaf de eerste zin wekt hij spanning op door middel van een vooruitblik. Hoewel actie en spanning centraal staan in Shans romans, maakt hij zeker ook werk van het uitbouwen van de karakters van zijn personages. Doorheen deze …Lees verder
De 12-jarige Larten Crepsley werkt rond 1800 in een fabriek. Hij houdt het zware werk vol door zijn vriendschap met Vur. Als Vur iets vreselijks overkomt, probeert Larten hem te redden. Daarbij vermoordt hij de voorman van de fabriek. Larten vlucht en ontmoet op een begraafplaats Seba Nile, een oude vampier. Hij besluit Seba te volgen, omdat hij vampier wil worden. Darren Shan is onder meer bekend van de serie 'De wereld van Darren Shan'. Meneer Crepsley is daarin een mysterieuze man die niet veel over zijn verleden loslaat. Eerste deel van de vierdelige serie 'De saga van Larten Crepsley'. Het verhaal eindigt abrupt. Het loopt parallel aan de vorige serie, toch is het verrassend vol nieuwe informatie. De auteur heeft een prettige stijl van schrijven. Het boek leest vlot, ondanks lastige woorden. Op anekdotische wijze wordt de relatie tussen Larten en Vur beschreven, gevolgd door een realistisch beeld over het rauwe leven in de fabriek. Daarna volgt met tijdsprongen het verhaal van La…Lees verder

De geboorte van een moordenaar

In 'De geboorte van een moordenaar' maak je kennis met het verleden van Larten Crepsley, een personage dat reeds figureert in de reeks ‘De wereld van Darren Shan’. Als kind werkt Larten samen met zijn neef Vur in een fabriek. Het is hard labeur en bovendien worden de kinderen geterroriseerd door voorman Traz. Op een dag wordt Vur zo hard aangepakt dat hij het leven laat. In een bui van razernij vermoordt Larten Traz en hij moet zijn geboortestad ontvluchten. ’s Nachts schuilt hij op een kerkhof en ontmoet er Seba Nile. De vampier neemt Larten onder zijn hoede en traint hem op een toekomst als vampier. Opnieuw is het een moeilijk bestaan van rondtrekken, in voldoende voedsel voorzien en zijn veeleisende leermeester dienen. Een eerste bezoek aan de vampierberg leert Larten dat hij nog heel wat ervaring mist, ook al heeft hij een aantal goede kwaliteiten als vampier. Heeft hij wel de juiste keuze gemaakt en moet hij zijn eigen weg niet gaan?
Het verhaal leest bijzonder vlot, maar h…Lees verder

Over Darren Shan

Darren Shan (pseudoniem van Darren O'Shaughnessey; Londen, 2 juli 1972) is een Iers schrijver. Hij is het meest bekend van de twee series De wereld van Darren Shan en De Demonata, waarvan alle geplande delen ondertussen zijn verschenen. Shan schrijft ook onder het pseudoniem D.B. Shan en Darren Dash.

Biografie

Darren O'Shaughnessy werd geboren in het St Thomas' Hospital, London. Op zijn zesde verhuisde hij met zijn ouders en jongere broer naar Ierland, waar hij nadien is blijven wonen. Hij studeerde aan het Copsewood College, Pallaskenry. Daarna keerde hij terug naar Londen om sociologie en Engels te gaan studeren aan de Roehampton University.

Shan kocht op zijn 14e zijn eerste typemachine en schreef een groot aantal korte verhalen, scripten en een paar nooit voltooide boeken. Op zijn 15e had hij zijn eerste succes als schrijver toen hij een wedstrijd won voor het schrijven van een script voor R.T.É…Lees verder op Wikipedia