Een man reist met zijn zoontje door een desolaat, post-apocalyptisch landschap om de warmere Amerikaanse kust te bereiken.
Titel
The road / Cormac McCarthy
Auteur
Cormac McCarthy
Taal
Engels
Uitgever
London: Picador, 2006
241 p.
ISBN
9780330447539

Andere talen:

Besprekingen

Twee mensen zijn op weg in een desolaat, post-apocalyptisch landschap. Geteisterd door regen en sneeuw proberen een naamloze man en zijn zoontje de warmere Amerikaanse kust te bereiken. Op weg naar een nieuw, beter leven? Of gewoon een leven? Ze kunnen nauwelijks overleven door niet bedorven etensresten te stelen uit de spooksteden, vol kadavers van mensen en dieren die ze tegenkomen. Ondertussen moeten ze ook nog oppassen voor bendes Slechteriken die op rooftochten en kannibalisme uit zijn. McCarthy is, na een aarzelend carrière-begin, uitgegroeid tot een van de belangrijkste levende Amerikaanse schrijvers. Deze nieuwe roman, die alleen maar drijft op een negatieve sfeer en korte dialogen, is waarschijnlijkste het donkerste boek van het jaar. Verbijsterd blijf je als lezer toch geboeid door deze nihilistische overlevingstocht van een man die ethiek hoog in zijn vaandel heeft staan maar uiteindelijk zelf niet meer naar zijn normen en waarden kan leven, puur uit liefde voor zijn zoon.

Over Cormac McCarthy

Cormac McCarthy (Providence, Rhode Island, Verenigde Staten, 20 juli 1933) is een Amerikaans schrijver. In 2007 kreeg hij de Pulitzerprijs voor literatuur voor The Road. De meeste van zijn boeken zijn in het Nederlands vertaald.

Biografie

Vóór zijn schrijversloopbaan werkte hij als advocaat en diende hij vier jaar in de US Air Force.

In 1959 en 1960 publiceerde hij twee korte verhalen en in 1965 een eerste roman, The Orchard Keeper. Van 1965 tot 1967 reisde Cormac McCarthy naar Ierland, op zoek naar zijn roots. Daarna bezocht hij diverse andere Europese landen. In 1967 keerde hij terug naar de VS. In 1968 publiceerde hij zijn tweede roman, Outer Dark. In 1973 schreef hij het filmscript voor de televisiefilm The Gardeners Son. In 1979 volgde de roman Suttree, volgens vele critici zijn beste roman.

Zijn bekendste roman, Blood Meridian, or the Evening Redness in the West, vers…Lees verder op Wikipedia