Een weesjongen wordt meegesleept in een bende jonge dieven onder leiding van de gehaaide boef Fagin
Titel
Oliver!
Regisseur
Carol Reed
Naar het werk van
Charles Dickens
Scenarist
Vernon Harris
Taal
Engels
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Columbia Tristar Home Video, 2000
1 dvd-video
Oorspr. opname
1968
Speelduur
140 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Duits, Spaans, Italiaans Ondertiteling: Nederlands, Engels, Duits, Spaans, Italiaans, Portugees, Turks, Grieks, Pools, Tsjechisch, Hongaars, Bulgaars, Deens, Zweeds, Fins, Noors, Ijslands, Arabisch, Hindoestaans, Hebreeuws
EAN
8712609069662

Besprekingen

Dvd-versie van de Britse musical uit 1968 onder regie van Carol Reed, naar Dickens' Oliver Twist. De kleine wees Oliver Twist, gespeeld door Mark Lester, wordt meegesleept in een bende van jeugdige dieven onder leiding van de gehaaide Fagin (Ron Moody). De Speelfilmencyclopedie schrijft: 'Briljante muzikale bewerking (...) door Lionel Bart, die de film voorzag van enkele opwekkende liedjes (...). Uitstekend vertolkt door de volledige bezetting, met Moody, Lester en Wild als uitschieters. Prachtige Victoriaanse decors van John Box. Bekroond met zes Oscars: beste film, beste regie, beste muzikale leiding, beste artistieke leiding, beste geluid en een speciale Oscar voor Onna White's choreografie. Zwierig in beeld gebacht door Oswald Morris.' 3 1/2 ster! Als extra bevat de dvd een Featurette met achtergrondinformatie, bioscooptrailer en fotogalerie.

Over Carol Reed

Sir Carol Reed (Londen, 30 december 1906 – aldaar, 25 april 1976) was een Engels filmregisseur, voornamelijk bekend van de films The Third Man en Oliver!, waarvoor hij een Oscar won.

Biografie

Carol Reed was de buitenechtelijke zoon van Herbert Beerbohm Tree, een van de grootste acteurs van zijn tijd, met zijn maîtresse May Pinney Reed. Hij werd geboren in Putney, Londen, en kreeg les aan The King's School te Canterbury. Op jonge leeftijd kreeg hij interesse in acteren, maar zijn moeder zag zoiets niet zitten. Op een gegeven moment stuurde ze hem zelfs naar de Verenigde Staten om daar op een grote kippenboerderij te werken en boer te worden. Na zes maanden keerde hij echter weer terug naar Engeland om acteur te worden.

Carrière

Reed maakte zijn debuut op 17-jarige leeftijd in 1924 als lid van het toneelgezelschap van Sybil Thorndike. Na een…Lees verder op Wikipedia