Boek
Frans

La touche étoile : roman

Benoîte Groult (auteur)

La touche étoile : roman

Een oude schrijfster legt zich niet zonder meer neer bij de gebreken van de ouderdom.
Titel
La touche étoile : roman
Auteur
Benoîte Groult
Taal
Frans
Uitgever
Paris: Grasset, 2006
283 p.
ISBN
2-246-67031-4

Andere talen:

Besprekingen

Moira, het lot, beschrijft het leven van de schrijfster Benoîte Groult (1920-2016). De hoofdpersonen zijn Benoîte G. en haar dochter Marion, die in de eerste persoon vertellen wat ze gedacht en gevoeld hebben. Er zijn verwijzingen naar eerdere boeken van B. Groult en dan vooral de beroemde liefdesgeschiedenis uit 'Zout op mijn huid'. B. Groult portretteert zichzelf hier als een boze oude vrouw en beschrijft met bijtende humor wat het is om oud te worden, overspel en abortus te plegen en je te handhaven met de huidige technologie. Ook geeft ze haar mening over de miscommunicatie tussen de generaties en de gevolgen van het feminisme. Eerst lijkt alles kil, maar al gauw voel je de liefde die er onderling is. De beslissing die ze aan het eind van haar leven neemt, past volledig in de ontwikkeling van de karakters. Het is een boeiend verslag van een veelbewogen leven, zeer aangenaam om te lezen.

Over Benoîte Groult

Benoîte Groult (Parijs, 31 januari 1920 – Hyeres, 20 juni 2016) was een Frans feministisch schrijfster.

Biografie

Aan het begin van haar loopbaan gaf Benoîte Groult les aan Cours Bossuet. In 1944 kwam ze in dienst bij de omroepkrant en ze zou daar tot 1953 blijven. Eveneens in 1944 trad zij in het huwelijk met de medicijnenstudent Pierre Heuyer, die enkele maanden later aan tbc overleed. Twee jaar later huwde zij de journalist Georges de Caunes met wie ze twee dochters kreeg, Blandine en Lison. Dit huwelijk hield geen stand en in 1952 hertrouwde zij met de romanschrijver en journalist Paul Guimard van wie ze nog een dochter kreeg, Constance.

Benoîte Groult werkte mee aan verschillende tijdschriften zoals "Elle" en "Parents".

Vanaf haar jeugd had zij plezier in het schrijven. Maar pas op rijpere leeftijd maakte zij haar debuut. Eerst samen met haar zuster Flora: Journal à quatre mains (1963), Le Féminin pl…Lees verder op Wikipedia