Dvd
Hongaars

Béla Tarr collection

Bela Tarr (regisseur)

Béla Tarr collection

Genre:
Vier klassiekers van de Hongaarse regisseur Béla Tarr.
Bevat
Sátántangó / regie Béla Tarr ; gebaseerd op de roman van Laszlo Krasznahorkai (1994 ; 3 dvd-video's ; ca. 420 min.)
Damnation / regie Béla Tarr ; scenario Béla Tarr [e.a] (1988 ; 1 dvd-video ; ca. 120 min.)
The outsider / regie en scenario Béla Tarr (1981 ; 1 dvd-video ; ca. 119 min.)
Family nest / regie en scenario Béla Tarr (1979 ; 1 dvd-video ; ca. 101 min.)
Titel
Béla Tarr collection
Regisseur
Bela Tarr
Taal
Hongaars
Uitgever
Lumière, 2022
6 dvd-video's : z/w.
Speelduur
ca. 760 min.
Aantekening
Hongaars gesproken Ondertiteling: Nederlands, Frans Digitaal gerestaureerde en geremasterde versie
EAN
5407003483390

Besprekingen

De naam Béla Tarr doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar geloof ons vrij als we zeggen dat hij een van de meest invloedrijke regisseurs is van de afgelopen dertig jaar. Hij is de meester van de slow cinema en van het prachtig in beeld brengen van de zwaarmoedige menselijke toestand. Uitzichtloos, waarbij mensen door het leven ploeteren en waar het regent, veel regent. Alsof Tarr hoogstpersoonlijk de hemelsluizen kan openzetten en zo het Hongaarse landschap tot modderpoel omtovert. Het zijn films waar je letterlijk en figuurlijk tijd voor moet maken. Maar wie geduldig is, raakt er helemaal door betoverd. Zoals ‘Citizen Kane’ van Orson Welles of ‘2001: A Space Odyssey’ van Stanley Kubrick, films waar geen enkele cinefiel omheen kan. Vier van zijn films werden samengebracht en digitaal gerestaureerd in deze release: ‘Sátántangó’, ‘Family Nest’, ‘The Outsider’ en ‘Damnation’.

Over Bela Tarr

CC BY-SA 2.0 de - Foto van/door

De originele uploader was KoljaHub op de Duitstalige Wikipedia

(Originele tekst: Kolja Hub )

Béla Tarr (Pécs, 21 juli 1955) is een Hongaars regisseur en scenarist.

Tarr begon op zijn zestiende met het maken van naturalistische en geëngageerde sociaaldrama's en documentaires. In 1979 regisseerde hij zonder budget en met enkel amateur-acteurs de film Családi tűzfészek. Na het voltooien van Családi tűzfészek begon Tarr zijn studie aan de filmacademie van Boedapest.

Zijn films zijn minimalistische, traag vertelde parabels, opgenomen in zwart-wit fotografie met lange takes en een minimum aan montage. Zijn latere films hebben een sterk beschouwend en contemplatief karakter. Qua stijl en thematiek wordt hij door critici weleens vergeleken met Carl Theodor Dreyer, Robert Bresson, Orson Welles, en Andrej Tarkovski.

Tarr heeft een grote reputatie en is invloedrijk in de wereld van de cinema. Zijn internationaal meest geprezen films zijn de 450 minuten durende Sátántangó (1994) en Werckmeister harmóniák uit 2000.

Lees verder op Wikipedia