Boek
Nederlands

Pip en Posy en de superstep

Axel Scheffler (illustrator), J.H. Gever (vertaler), Nosy Crow (auteur)
+1
Pip en Posy en de superstep
×
Pip en Posy en de superstep Pip en Posy en de superstep
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Genre:
Pip maakt een ritje op zijn step. Posy wil graag ook een keer. Als Pip even de andere kant op kijkt, grist ze de step uit zijn pootjes en gaat er vandoor. Pip is boos. Toch is het Pip die Posy gaat helpen wanneer ze gevallen is met de step.
Onderwerp
Samen spelen, Helpen
Titel
Pip en Posy en de superstep
Illustrator
Axel Scheffler
Vertaler
J.H. Gever
Auteur
Nosy Crow
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The super scooter
Editie
1
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2011
[28] p. : ill.
ISBN
9789025749903 (hardback)

Besprekingen

Hoewel Axel Scheffler al heel wat boeken geïllustreerd heeft, blijft zijn naam onlosmakelijk verbonden met De gruffalo. Dit prentenboek, dat in 1999 in samenwerking met auteur Julia Donaldson verscheen, prijkt terecht in menig boekenkasten over de hele wereld. Wie Pip en Posy ter hand neemt, herkent meteen de stijl van Scheffler. Pip, een konijn, en Posy, een muis, doen met hun guitige blik denken aan de muis uit De gruffalo. De felgroene landschappen en blauwe hemels bevestigen die indruk. Met deze reeks slaat Scheffler echter een andere weg in. Hij combineert het auteur- en het illustratorschap en richt zich tot een peuterpubliek van één tot drie jaar.
Momenteel zijn er twee prentenboeken verschenen in de reeks, Pip en Posy en de superstep en Pip en Posy en het kleine plasje. In Pip en Posy en de superstep gaat Pip met zijn step naar de speeltuin. Posy vindt Pips step wel erg mooi en gaat ermee aan de haal. Even later valt Posy…Lees verder
Pip, een konijntje, rijdt op zijn step omhoog en omlaag; hij kan zelfs een kunstje. Dan komt muis Posy, zij pakt de step af en rijdt ermee weg. Ze kan het nog niet zo goed en dan valt ze. Vierkant prentenboek met een aardig, maar simpel verhaaltje voor peuters waarin 'samen spelen, samen delen' het thema is. De illustraties, van de illustrator van de populaire prentenboeken over de Gruffalo, zijn warm van kleur, licht karikaturaal en meestal over twee bladzijden verdeeld. Er valt genoeg op te ontdekken. Tekst en illustraties vullen elkaar goed aan. Deel uit een serie voor peuters over Pip en Posy, tegelijkertijd verscheen ‘Pip en Posy en het kleine plasje’*, later dit jaar zal nog een deel verschijnen. Zacht, met foam gevuld omslag met aansprekende kleurenillustratie. Vanaf ca. 2,5 jaar.

Pip en Posy en de superstep

Pip het konijn en Posy de rat zijn vriendjes. Wanneer ze elkaar tegenkomen in het park, merkt Posy Pips nieuwe speelgoed op: een step. Omdat ze zo jaloers is, neemt ze de step van Pip af. Ze begint te steppen, alsmaar sneller tot … ze valt en zich bezeert. Hoe boos Pip ook is, toch heeft hij medelijden met Posy en troost haar.
Dit verhaal van dezelfde auteur als De Gruffalo is eenvoudig, maar leuk. De boodschap is duidelijk: alle dieren spelen samen in harmonie en wanneer er een conflict is, wordt dat snel opgelost. Samen spelen, samen delen dus.
De dierenfiguurtjes werden aangekleed als mensen en lopen rechtop. Scheffler slaagde erin om de gezichtsuitdrukkingen van de dieren op een erg realistische manier weer te geven. Op de achtergrond van het verhaal over Pip en Posy zien we nog kleine ‘verhaaltjes’, zoals bijvoorbeeld een konijn dat op een bepaald moment zijn ijsje laat vallen. Met deze gebeurtenissen op de achtergrond kan je als lezer verder gaan fantaseren.
Sc…Lees verder

Over Axel Scheffler

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Martin Kraft

Axel Scheffler (Hamburg, 1957) is een Duits illustrator van kinderboeken.

Leven

Hoewel Scheffler op school zeer goed was in tekenen, en zelfs een tekenwedstrijd van een internationale chocoladebedrijf won (met een pluchen koe als trofee), dacht hij er als kind niet aan om illustrator te worden. Na zijn middelbare school ging Scheffler naar de universiteit van Hamburg om er Kunstgeschiedenis te studeren. Al gauw bleek dat dat niks voor hem was. Het was altijd al zijn droom geweest om in een ander land te leven en een tweede taal te leren. Zo kwam hij in 1982 in Engeland terecht om er Illustratie te studeren aan de Bath Academy of Art.

Die studie werd wel een succes. Na zijn afstuderen verhuisde hij naar Londen. Hij illustreerde voor verschillende Engelse en Duitse reclamebedrijven, magazines en kranten.

Werk

In 1988 verscheen voor het eerst een boek dat door hem geïllustreerd werd: The…Lees verder op Wikipedia

Suggesties