Luisterboek
Nederlands

Arthur Japin leest Vaslav

Arthur Japin (auteur)
Het levensverhaal van de legendarische balletdanser Vaslav Nijinsky (1890-1950), die in 1919 plotseling stopte met dansen.
Titel
Arthur Japin leest Vaslav
Auteur
Arthur Japin
Uniforme titel
Vaslav
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Rubinstein, 2010
10 cd's
Speelduur
ca. 10 uur en 30 minuten
ISBN
9789047606536

Andere formaten:

Besprekingen

Integrale weergave van het boek 'Vaslav'* (2010), voorgelezen door auteur Arthur Japin zelf. Een historische roman over passie, roem, oorlog en nietsontziende liefde. De legendarische balletdanser Vaslav Nijinski (1890-1950) verkeert in 1919 op het hoogtepunt van zijn roem, maar op 19 januari van dat jaar staakt hij midden in een voorstelling zijn optreden en richt zich tot het publiek met de woorden: 'Nu is het kleine paardje moe'. De rest van zijn leven, nog 31 jaren, brengt hij door zonder te dansen en zonder te spreken. Hij neemt afscheid van de werkelijkheid en leeft verder in zijn eigen fantasie. Drie ooggetuigen reconstrueren de gebeurtenissen rond deze dramatische dag, ieder vanuit zijn of haar eigen perspectief: zijn echtgenote Romola, die als een tijgerin heeft gevochten om deze 'God van de dans' te veroveren, zijn afgewezen minnaar Sergej Diaghilev, oprichter van Les Ballets Russes, die alles in het werk heeft gesteld om hem te vernietigen, en zijn bediende, die uit de dram…Lees verder

Over Arthur Japin

Arthur Valentijn Japin (Haarlem, 26 juli 1956) is een Nederlandse acteur en schrijver. In 2004 kreeg hij de Libris Literatuur Prijs voor zijn roman Een schitterend gebrek en in 2006 schreef hij met De grote wereld het boekenweekgeschenk met een recordoplage van 813.000 exemplaren. Zijn verhalen hebben veelal een autobiografische of historische kern.

Biografie

Jeugd

Japin wilde in zijn kindertijd zo nu en dan iemand anders zijn. Zijn vader (Bert Japin) was onder meer toneelrecensent. De liefde voor het toneel zat er al vroeg in. Hij werd gepest en zowel geestelijk als lichamelijk mishandeld en hij bevond zich in een isolement. Zijn vader pleegde zelfmoord toen Japin dertien jaar was. Het pesten ging door tot hij zestien werd. Het scheppen van een fantasiewereld, de vlucht uit de realiteit, was een middel om te overleven.

Na de middelbare school koos hij ervoor om van het ‘nu e…Lees verder op Wikipedia