Boek
Nederlands

Het nichtje van de poppenspeler

Angela Carter (auteur), Marijke Versluys (vertaler)
Na de plotselinge dood van hun ouders komen Melanie en haar broer en zusje bij hun tante en oom in Londen wonen.
Titel
Het nichtje van de poppenspeler
Auteur
Angela Carter
Vertaler
Marijke Versluys
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The magic toyshop
Uitgever
Amsterdam: Nieuw Amsterdam, 2016
239 p.
ISBN
9789046819210 (paperback)

Besprekingen

Na de plotselinge dood van hun ouders gaat de vijftienjarige Melanie met haar jongere broer en zusje bij een oom en tante in Londen wonen. Een hele overstap van een rijk leven naar een armoedig bestaan. Het blijkt dat tante Margaret vanaf haar trouwdag niet meer heeft gesproken en dat er ook twee broers (Finn en Francie) van haar in het huis wonen. Er hangt een beklemmende sfeer, want oom Philip is een onaardige, wrede man die zijn huisgenoten terroriseert. Hij toont geen enkel gevoel of sympathie voor de drie weeskinderen. Hij maakt speelgoed en leeft uitsluitend voor zijn griezelige, levensechte, grote houten poppen, waarmee hij geregeld een show opvoert voor zijn gezin. Melanie ontdekt dat haar tante Margaret een incestueuze verhouding heeft met Francie, terwijl ze zelf ontluikende gevoelens heeft voor Finn. Dit tragische verhaal leest makkelijk weg, is zeer gedetailleerd beschreven en voorzien van mooi taalgebruik. Levendige, geloofwaardige karakters die zonder emotie de nare gebe…Lees verder

Over Angela Carter

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Spudgun67

Angela Carter (Eastbourne, 7 mei 1940 - Londen, 16 februari 1992) was een Britse schrijfster en journaliste, en is bekend geworden met haar postfeministische magisch-realistische fictie.

In 1940 werd zij als Angela Olive Stalker geboren in het Engelse Eastbourne. Zij begon haar carrière als journaliste bij de Croydon Advertiser. Ze is twee keer getrouwd geweest. Met haar eerste man, Paul Carter, huwde zij in 1960, maar in 1969 vertrok zij naar Japan, daartoe in staat gesteld door het geld dat ze won met de William Somerset Maugham-Award voor literatuur. Zij woonde twee jaar in Tokio, en trok vervolgens door de Verenigde Staten, Azië en Europa. Na twaalf jaar huwelijk scheidde zij officieel van haar eerste echtgenoot. Het grootste deel van de jaren 1970 en 1980 verdiende zij haar brood als schrijfster verbonden aan universiteiten, waaronder de Universiteit van Sheffield en de Universiteit van East Anglia in het Verenigd Koninkrijk.

Carter schreef ook art…Lees verder op Wikipedia