Dvd
Russisch

Stalker

Andrej Tarkovski (regisseur), Arkadi Stroegatski (naar het werk van), Boris Stroegatski (naar het werk van)

Stalker

Andrej Tarkovski (regisseur), Arkadi Stroegatski (naar het werk van), Boris Stroegatski (naar het werk van)
Een Russische gids leidt een wetenschapper en een schrijver door een door militairen bewaakte verboden zone.
Titel
Stalker / Andrei Tarkovsky
Regisseur
Andrej Tarkovski
Naar het werk van
Arkadi Stroegatski Boris Stroegatski
Taal
Russisch
Uitgever
Lumière, © 2019
1 dvd-video
Oorspr. opname
1979
Speelduur
162 min.
Aantekening
Russisch gesproken Ondertiteling: Nederlands, Frans Digitally remastered
EAN
5407003481518

Besprekingen

De klassieker ‘Stalker’ uit 1979 is de vijfde lange speelfilm van de Russische grootmeester Andrej Tarkovski (Nostalghia; Solaris), gebaseerd op het sciencefictionboek ‘Bermtoeristen’ van Arkadi en Boris Stroegatski. Stalker is een Russische gids die mensen meeneemt naar de ‘Verboden Zone’, een gebied dat door militairen bewaakt wordt. In dit gebied zonder leven, vol afval, bevindt zich een geheimzinnige kamer die je diepste verlangens in vervulling kan doen gaan. Deze keer begeleidt Stalker een schrijver en een sceptische wetenschapper. VPRO Cinema (vpro.nl): ‘Een sublieme film (…) Het wonderlijk mooie kleurgebruik, het camerawerk en belichting zorgen voor een mysterieuze sfeer, waarin de filosofische gesprekken van de drie personen, vol symboliek, een bijzondere dimensie krijgen. Een film om meer dan een keer te zien.’ De film is digitaal gerestaureerd.

Over Andrej Tarkovski

Andrej Arsenjevitsj Tarkovski (Russisch: Андрей Арсеньевич Тарковский) (Zavraje (bij Moskou), 4 april 1932 – Parijs, 29 december 1986) was een Russische filmregisseur, schrijver en acteur. Hij wordt in cinefiele kringen beschouwd als een van de grootste filmkunstenaars uit de geschiedenis.

Leven en werk

Jeugd en studie

Andrej Tarkovski werd in 1932 geboren als oudste zoon van de Russische dichter Arseni Tarkovski. Al op jonge leeftijd raakte Tarkovski onder de indruk van het geweld van de Tweede Wereldoorlog. Dit element zou later van grote invloed zijn geweest op zijn films. Zijn vader verliet het gezin reeds in 1937, maar bleef het financieel wel steunen.

Tarkovski studeerde vanaf 1951 Arabisch maar maakte deze opleiding niet af en ging in 1953 mee met een geologische expeditie naar Siberië. Toen hij daar een jaar later van terugkwam had hij besloten filmregisseur te worden…Lees verder op Wikipedia