Boek
Nederlands
De 16-jarige Eona (ik-figuur) heeft het zeldzame talent om alle twaalf energiedraken te zien. Haar meester traint haar om drakenleerling te worden, maar daarvoor moet ze zich voordoen als een twaalfjarige jongen. Vanaf ca. 15 jaar.
Extra onderwerp
fantasy
Titel
Eon
Auteur
Alison Goodman
Vertaler
Henny Van Gulik
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Eon : rise of the dragoneye
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Mynx, 2009
368 p.
ISBN
9789089680662 (hardback)

Besprekingen

Eon, geschreven door de Australische Alison Goodman, is zowel geschikt voor volwassenen als jongeren. Goodman werd al vaak bekroond, onder meer met een Aurealis Award, een ALA-prijs voor het beste boek voor jongvolwassenen, een Locus Recommended, een James Tiptree Jr. Award enz.
Eon is een twaalfjarige jongen met een fysieke handicap als gevolg van een traumatisch ongeluk in zijn vroege jeugd. Hij is ook een Drakenoog-kandidaat, die ernaar streeft leerling te worden middels de ceremonie van spiegels. Om de twaalf jaar wordt iemand als ascendant gekozen, die de verbinding vormt met de draken. Tegelijkertijd kiest men uit twaalf kandidaten een nieuwe leerling en gaat de cyclus verder. Niemand begrijpt waarom elk jaar een andere draak aan de macht komt om de aarde te kunnen beheersen. Wat dit betreft, vind ik Eon té fantasierijk en tegen het absurde aangrenzen.
Eons opleiding loopt bijna ten einde, wat betekent dat de kandidaten moeten verschijnen voor de Ratdraak…Lees verder
Elk jaar is een van de twaalf draken aan de macht. Deze draak kiest een nieuwe leerling. Daar komen alleen twaalfjarige jongens voor in aanmerking. Het 16-jarige meisje Eona (ik-figuur) is door haar meester uitgekozen vanwege haar zeldzame talent om alle twaalf de draken te zien. Hij traint haar zodat ze door de Rat-Draak gekozen zal worden. Daarom doet ze zich voor als de twaalfjarige jongen Eon. Maar het is niet de Rat-Draak die haar kiest. Eerste deel uit een serie. Geschreven met wat plechtstatig taalgebruik: niet de stijl waarin een zestienjarig meisje zou vertellen. De zinnen zijn ook lang, waardoor het verhaal niet zo vlot leest. Het is wel spannend en er zit veel actie in. Helaas verklapt de flaptekst de verkeerde gebeurtenissen, waardoor het verhaal erg clichématig lijkt, maar dat wordt helemaal teniet gedaan! De karakters zijn geloofwaardig en de meeste goed uitgewerkt, vooral ook Eona's meester. De ene keer lijkt hij wreed, dan weer voel je begrip. Het geheel speelt zich af…Lees verder

Over Alison Goodman

Alison Goodman is een Australisch schrijfster van fantasy. Ze is vooral bekend geworden omwille van Eon, dat in 2008 een Aurealis Award won voor Best Fantasy Novel.

Goodman debuteerde met Singing the Dogstar Blues, een sciencefiction komedie thriller, die een Aurealis Award voor Best Young Adult Novel won. Haar tweede boek, Killing the Rabbit, een misdaad/thriller voor volwassenen, werd gepubliceerd door Bantam Books in de Verenigde Staten en kreeg een nominatie voor een Davitt Award.

Goodman woont in Melbourne, Australië, samen met haar man Ron en hun Machiavellian Jackrussellterriër Xander. Momenteel werkt ze aan het tweede deel in haar nieuwe serie, Eona.

Bibliografie

  • Singing the Dogstar Blues
  • Killing the Rabbit
  • 2008 - Eon
  • 2011 - Eona

Externe link