In de wacht : roman

In de wacht : roman
Besprekingen
Zeiken over alles en nog wat
Alfred Birney verwerkte zijn ziekenhuiservaringen tot een roman die evolueert van gefoeter tot een ontroerende liefdesbetuiging.
Met De tolk van Java schreef Alfred Birney zich naar de top van de Nederlandse literatuur. Voor die tijd kon hij van zijn boeken onmogelijk leven en scharrelde hij als gitaarleraar de kost bij elkaar. Een paar maanden nadat hij de Libris Literatuurprijs 2017 won, belandde Birney met een hartinfarct in het ziekenhuis. In 2006 had hij al eens een hartaanval gekregen. Met In de wacht, gebaseerd op zijn ziekenhuiservaringen, laat hij zijn alter ego Alan Noland - gitaarleraar, geen schrijver - hetzelfde doormaken.
Noland is een enorme mopperaar, boos op de maatschappij en iedereen daarin, en de eerste helft van de roman valt dan ook in de categorie 'superieur gefoeter'. Terwijl hij wacht op een hartoperatie schotelt hij ons met reuzenstappen ('voor het gemak sla ik nu wat eeuwen over') de wereldgeschiedenis voor en brengt weinig overtuigende denkbeelden over de huidige tijd te berde. Vermoeiend voor de lezer, maar wel goed geschreven. Noland is van de hippiegenerat…Lees verder
Boos in het ziekenhuis
Na Brouwers komt nu ook Alfred Birney met monoloog van een foeterende, zieke zestiger.
Het lijkt wel een nieuw genre, de zorgroman. De opvolger van de dementie- of alzheimerroman die tot voor kort onze ouderdom in beeld trachtte te brengen. Vanuit ziekenhuizen en zorginstituten roepen en foeteren de patiënten en bejaarden ons toe. En dat alles dateert nog van voor de coronacrisis, dus wie weet wat ons de komende tijd nog te wachten staat.
De zorgroman is niet alleen sociologisch interessant met z'n kijkje in een redelijk onbekende wereld maar ook literair: het levert een nieuw soort scheldliteratuur op. In het voetspoor van de succesvolle verhalen van Hendrik Groen schreven Erik Nieuwenhuis met 'Niemand vertelt je hier ooit wat' en Jeroen Brouwers met 'Cliënt E. Busken' zulke romans, waarin de hoofdpersonen min of meer tegen hun zin, dus boos en gefrustreerd, vastgehouden worden in zorginstituten.
Alfred Birney, nog maar onlangs doorgebroken met zijn bekroonde roman 'De tolk van Java' (goed voor de Libris Literatuurprijs en de Henriëtte R…Lees verder