Expo: Het uitzicht der dingen

In deze tentoonstelling is het werk te zien van de acht illustratoren die zich lieten inspireren door Stijn Streuvels.

Om de honderdvijftigste geboortedag van Stijn Streuvels (1871-1969) luister bij te zetten, bundelden jonge woordkunstenaars en illustratoren uit de ruime regio rond Kortrijk de krachten in Het uitzicht der dingen. Dat literaire project mondde uit in een publicatie en deze reizende expositie.

In deze tentoonstelling is het werk te zien van de acht illustratoren. Zij lieten zich inspireren door Stijn Streuvels, Het Lijsternest en het jonge schrijftalent uit het project. Hun beelden brengen de wereld van Streuvels naar een hedendaagse context.

 

Dit zijn de acht illustratoren die zich laten inspireren door Streuvels:

  • Toon Delanote (1987) studeerde illustratie aan het KASK in Gent. Hij ontwierp de cover van Maarten Goethals’ roman De fragmenten en illustreerde samen met Charlotte Peys het boek Soms ben ik een ontdekkingsreizer. In 2020 won hij de eerste prijs van de Vlaamse selectie Biennial Bratislava (Villa Verbeelding).
  • Willem Moreel (1996) volgt de master Schilderskunst aan Sint Lukas Gent. Hij groeide op in de streek van het Lijsternest en is dan ook bekend met het landschap van Stijn Streuvels.
  • Klaas De Baere (1995) bevindt zich op de grens tussen de beeldende kunsten en illustratie. Hij studeerde vrije beeldende kunsten aan Sint-Lucas. In zijn praktijk speelt schrijven een grote rol. Deze teksten vertaalt hij naar vormen die bijdragen tot een groter geheel.
  • Lara Jakoba Breine (1992) illustreert al enkele jaren voor het collectief van de Letterzetter. Als mentor werkt ze voornamelijk met kunstenaars met een beperking. In 2016 schreef ze het boek Arnaud is een kunstenaar met het downsyndroom, Lara een kunstenaar met een knieprobleem over haar samenwerking met kunstenaar Arnaud Rogard. Op dit moment werkt ze samen met auteur Jonas Bruyneel aan een beeldverhaal.
  • Larissa Viaene (1990) is tekenares, performer en beeldend kunstenaar. Ze illustreerde onder meer voor Deus Ex Machina, het collectief van de Letterzetter en Astrid Haerens. Ze illustreerde de twee dichtbundels van dichteres Siel Verhanneman: Als ik stil ben heb ik een bos in mijn hoofd en Zo scherp je kon er ook niet geweest zijn (Standaard Uitgeverij).
  • Flore Deman (1992) haalde in 2020 de shortlist van de World Illustration Awards met haar illustratie ‘The Narcissist’. Ze is de huisillustratrice van Memento Woordfestival Kortrijk, tekent voor het collectief van de Letterzetter, poëziefestival Watou, Poëzieweek, De Morgen Magazine, Reveil Vlaanderen en Creatief Schrijven. In het najaar van 2020 verschenen twee kinderboeken van haar hand bij uitgeverij Pelckmans.
  • Shanna Coppens (1990) is illustrator en vormgeefster. In 2020 verzorgde ze de vormgeving van het Mementoboek, een publicatie met werk van de talenten uit het collectief van de Letterzetter. Op de Picturale 2013 won ze de Knack Weekendprijs Illustratie bij het artikel ‘Een niet te stillen honger’.
  • Xavier Truant (1987) woont en werkt in Kortrijk. Hij illustreerde onder meer voor De MorgenHumo, uitgeverij De Eenhoorn en Knack. In 2020 verscheen zijn graphic novel Lancelot.

Meer info op www.hetuitzichtderdingen.be