de Leesjury

De Leesjury is een leesclub voor kinderen en jongeren tussen 4 en 18 jaar.

de Leesjury logo

INSCHRIJVEN: formulier onderaan deze pagina

Ben je tussen 4 en 18 jaar? Ben je een verwoed lezer? Een leesfan? Een boekenwurm? Gek op boeken? Wil je mee op zoek naar het beste jeugdboek?

Dan ben je de geknipte persoon om aan te sluiten bij de Leesjury - Avelgem!

Inschrijven is gratis. Je ontvangt begin september een map met je Leesjury-lidkaart, je boekenlijst en het stemformulier. Ontdek hier de boekenlijsten

Kinderen vanaf 4 jaar kunnen zich inschrijven in een van volgende groepen.
• groep 1: 4-6 jaar (kleuters)
• groep 2: 6-8 jaar (1e en 2e leerjaar)
• groep 3: 8-10 jaar (3e en 4e leerjaar)
• groep 4: 10-12 jaar (5e en 6e leerjaar)
• groep 5: 12-14 jaar (1e graad secundair)
• groep 6: 14-16 jaar (2e graad secundair)
• groep 7: 16-18 jaar (3e graad secundair)
Je kiest zelf in welke groep je meeleest. Lever eentje lager of hoger dan je leeftijd? Dat mag. Of twee tegelijk? Dat kan ook.

Moet je alle boeken op je lijst lezen?
In principe lees je elk boek op de lijst van jouw leeftijdsgroep. Alleen zo kan je ze eerlijk met elkaar vergelijken. Maar als je een boek écht niet goed vindt, dan hoef je het niet van de eerste tot de laatste bladzijde uit te lezen. Lees er een stukje in, tot je weet waarom het niks voor jou is.

Wanneer lees je de boeken?
Een leesjaar van de Leesjury begint in september. Je hebt tot april om alle boeken op je lijst te lezen en om te stemmen.

Waar vind je de Leesjury-boeken?
Alle Leesjury-boeken kan je gratis in de bibliotheek ontlenen. Met je Leesjury-lidkaart kan je ze bovendien gratis reserveren aan de infobalie.

https://www.deleesjury.be/sites/default/files/FB_banner2.jpgDyslexie, moeite met kleine letters, slechtziend of blind? Iedereen die wil, kan meedoen met de Leesjury. Ook als lezen niet zo vlot gaat. Alle boeken vanaf groep 2 zijn als Daisy-luisterboek, als grootletterboek en in braille beschikbaar. Vraag het gewenste boek aan een bibliotheekmedewerker.

In de Leesjury doe je meer dan lezen!
Je denkt ook na over wat je van het boek vindt. Is het een leuk boek? Waren sommige dingen moeilijk? Wat vind je van de illustraties? Je kan online (deleesjury.be/lezen) je mening geven bij elk boek of je kan er met anderen over praten. Vraag aan je vriend(in) ook lid te worden van de Leesjury.

Je stemt voor je favoriete boek.
Heel leuk: als je alle boeken op je lijst gelezen hebt, maak je een rangschikking. Het beste boek komt op de eerste plaats. Het boek dat je het minst graag las, komt op de laatste plaats. Je krijgt hiervoor een stemformulier bij je inschrijving. Geef je stemformulier ten laatste af op 15 april 2022 in de bibliotheek van Avelgem. Je ontvangt meteen ook een leuk aandenken en een leesdiploma.
Met jouw stem bepaal je dus mee welke boeken de prijs van de Leesjury 2021-2022 krijgen.

Alle stemmen van heel Vlaanderen worden in april verzameld en geteld. En zo weten we welke boeken er door de juryleden bekroond worden.

Leuke afsluiter: je viert feest.
Op het einde van het leesjaar wordt op verschillende leesplekken in Vlaanderen een feest gevierd. Daar ontmoet je auteurs en illustratoren en kan je leuke dingen beleven. Gegarandeerd massa’s leesplezier! Hou de website van de bibliotheek in de gaten.

 

Inschrijvingsformulier
Ben je reeds lid van de bibliotheek?
Door het verzenden van dit formulier geef ik toestemming om bovenstaande gegevens te verwerken voor het doel van het formulier.