de Leesjury

Ben je een verwoed lezer? Een leesfan? Een boekenwurm? Gek op boeken? Wil je mee op zoek naar het beste jeugdboek Dan ben je de geknipte persoon om aan te sluiten bij de Leesjury - Avelgem!

 

de Leesjury logo

INSCHRIJVEN: formulier onderaan deze pagina

 

Wat is de Leesjury?

De Leesjury is een leesclub voor kinderen en jongeren tussen 4 en 18 jaar.

 

Hoe werkt de Leesjury?

Welke boeken lees je?
Welke boeken je leest, hangt af van je groep. In de Leesjury zijn er zeven groepen die aansluiten bij je leeftijd. Elke groep heeft zijn eigen leeslijst.

Je kiest zelf in welke groep je meeleest. Lever eentje lager of hoger dan je leeftijd? Dat mag. Of twee tegelijk? Dat kan ook.
Kinderen vanaf 4 jaar kunnen zich inschrijven in een van volgende groepen.
• groep 1: 4-6 jaar (kleuters)
• groep 2: 6-8 jaar (1e en 2e leerjaar)
• groep 3: 8-10 jaar (3e en 4e leerjaar)
• groep 4: 10-12 jaar (5e en 6e leerjaar)
• groep 5: 12-14 jaar (1e graad secundair)
• groep 6: 14-16 jaar (2e graad secundair)
• groep 7: 16-18 jaar (3e graad secundair)
Ontdek hier alle boeken voor 2022-2023! (De LeesjuryBoekenzoeker, catalogus Avelgem)

Wanneer lees je de boeken?
Een leesjaar van de Leesjury begint in september. Je hebt tot april de tijd om alle boeken van je lijst te lezen en om te stemmen.

Waar vind je de Leesjury-boeken?
Alle Leesjury-boeken kan je gratis in de bibliotheek ontlenen. Met je Leesjury-lidkaart kan je ze bovendien gratis reserveren aan de infobalie.

https://www.deleesjury.be/sites/default/files/FB_banner2.jpgDyslexie, moeite met kleine letters, slechtziend of blind? Iedereen die wil, kan meedoen met de Leesjury. Ook als lezen niet zo vlot gaat. Alle boeken vanaf groep 2 zijn als Daisy-luisterboek, als grootletterboek en in braille beschikbaar. Vraag het gewenste boek aan een bibliotheekmedewerker.

Moet je alle boeken op je lijst lezen?
In principe lees je elk boek op de lijst van jouw leeftijdsgroep. Alleen zo kan je ze eerlijk met elkaar vergelijken. Maar als je een boek écht niet goed vindt, dan hoef je het niet van de eerste tot de laatste bladzijde uit te lezen. Lees er een stukje in, tot je weet waarom het niks voor jou is.

In de Leesjury doe je meer dan lezen!
Je denkt ook na over wat je van het boek vindt. Is het een leuk boek? Waren sommige dingen moeilijk? Wat vind je van de illustraties? Je kan online (deleesjury.be/lezen) je mening geven bij elk boek of je kan er met anderen over praten. Vraag aan je vriend(in) ook lid te worden van de Leesjury.

Je stemt voor je favoriete boek.
Heel leuk: als je alle boeken op je lijst gelezen hebt, maak je een rangschikking. Het beste boek komt op de eerste plaats. Het boek dat je het minst graag las, komt op de laatste plaats. Je krijgt hiervoor een stemformulier bij je inschrijving. Geef je stemformulier ten laatste op zaterdag 15 april 2023 af aan de infobalie en je ontvangt meteen ook een leuk aandenken en een leesdiploma.
Met jouw stem bepaal je dus mee welke boeken de prijs van de Leesjury 2022-2023 krijgen.

Alle stemmen van heel Vlaanderen worden in april verzameld en geteld. En zo weten we welke boeken er door de juryleden bekroond worden.
De winnaars maken we bekend op woensdag 3 mei 2023. 

             (Bekijk hier de winnaars van de Leesjury 2021-2022.)

Leuke afsluiter: je viert feest.
Op het einde van het leesjaar wordt op verschillende leesplekken in Vlaanderen een feest gevierd. Daar ontmoet je auteurs en illustratoren en kan je leuke dingen beleven. Gegarandeerd massa’s leesplezier!

 

Hoe inschrijven voor de Leesjury?

Inschrijven is gratis en kan via onderstaand formulier. Je ontvangt een map met je Leesjury-lidkaart, je boekenlijst, een Leesjury-spaarkaart en het stemformulier.

Deze boekhandels bieden je 10% korting aan wanneer je bij een aankoop je Leesjurylidkaart laat zien. (Bel'Lumière Ronse, Beatrijs Oudenaarde)

Inschrijvingsformulier
Ben je reeds lid van de bibliotheek?
Door het verzenden van dit formulier geef ik toestemming om bovenstaande gegevens te verwerken voor het doel van het formulier.